Aurinkosähkö parantaa tietoliikenteen tukiasemien toimintavarmuutta

Esari Oy on Suomen johtava laitesuojatoimittaja. Yritys on toimittanut noin 4000 laitesuojaa asiakkailleen 90-luvulta alkaen. Johtajuutta alalla osoittaa myös se, että Esari tuo ensimmäisenä Suomessa markkinoille aurinkosähköä hyödyntävät laitesuojat.

– Olemme jo pitkään pohtineet, miten voimme omassa toiminnassamme hyödyntää uusiutuvaa, ekologista energiaa. Keksimme hyödyntää aurinkoenergiaa teleoperaattoreiden tukiasemien sähkönsyötössä asentamalla laitetiloihimme aurinkopaneelit, kertoo Esarin toimitusjohtaja Ari Rauma.

Esari kehitti ratkaisun laitesuojiinsa asiakkaidensa mielipiteitä kuunnellen. Useampi asiakas oli innokas lähtemään mukaan pilottihankkeeseen, jotta aurinkosähkön hyödyistä saadaan tietoa myös käytännössä.

– Ensimmäinen hyöty on se, että aurinkopaneelien tuottamaa sähköä voi käyttää tasasuuntaajan avulla suoraan laitesuojien elintoimintoihin. Tasasuuntaajasta näkee suoraan paljonko aurinkosähköä tuotetaan, Rauma luettelee.

– Laitesuojissa on myös akustot, joihin aurinkoenergiaa voi jonkin verran varastoida. Jos valtakunnalliseen verkkoon tulee sähkökatkoksia, aurinkopaneelien avulla laitesuojat saavat sähköä, jolla turvataan teleoperaattorin tukiaseman elintärkeät toiminnot ja pidetään tukiasema ylhäällä pidemmän aikaa.

– Tämän kautta ihmiset suhtautuvat ehkä positiivisemmin myös tietoliikenteen tukiasemien ja niiden tarvitsemien laitesuojien rakentamiseen. Tukiasemat muuttavat maisemaa ja kuluttavat energiaa, mutta nyt operaattorit voivat tarjota jotain ekologista vastapainoksi.

– Pilottihankkeen avulla saamme arvokasta tietoa myös investoinnin takaisinmaksuajasta. Vaikka emme kehittäneet ratkaisua takaisinmaksuajan varaan, vaan ensisijaisesti lyhyellä aikavälillä turvaamaan tukiasemien sähkönsaantia, auringonvalon määrää ja tehoa ei voi kuitenkaan väheksyä Suomessa. Pilvisenäkin päivänä kennot varaavat sähköä ja meillä on pitkät valoisat ajat kesällä, Rauma sanoo.

Operaattorit haluavat käytännön tietoa aurinkosähköstä

Kainuun, Ylä-Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla toimiva Kaisanet Oy lähti mukaan pilottihankkeeseen yhtiön laitesuojista ja mastoista vastaavan järjestelmäpäällikkö Timo Hyvärisen kiinnostuksen takia.

– Haluan tarkkaa dataa siitä, miten järjestelmä tuottaa sähköä eri sääolosuhteissa ja eri vuodenaikoina näillä leveysasteilla. Tästä voimme päätellä, missä ajassa investointi mahdollisesti maksaa itsensä takaisin ja saako sen avulla sähkölaskua merkittävästi pienemmäksi, Hyvärinen perustelee.

– Haluamme aurinkosähköstä myös oikeaa käyttökokemusta, jotta tiedämme kuinka hyvin se pystyy eri vuodenaikoina lataamaan laitetilojen akustoa ja ylläpitämään pitemmissä verkkokatkoissa kuten ukkosmyrskyillä akuston kapasiteettia. Pitkät käyttökatkot ovat nykyään harvinaisia, mutta aurinkosähkö voi olla hyvä tuki siinä tapauksessa.

– Ekologisuus on yksi tekijä, mutta se ei voi olla vain imagollinen asia. Kyllä tuoton pitää olla myös konkreettista. Koska tämä ala ja tekniikka kehittyvät koko ajan, meidän pitää olla aallon harjalla ja kaavoihin ei voi kangistua. Jos pilotti osoittaa että tekniikka toimii luotettavasti ja tuottaa tarpeeksi sähköä, hyödynnämme sitä varmasti muissakin kohteissamme, Hyvärinen summaa.

Myös Ikaalisten ja Parkanon alueella toimivan IPP:n tekninen johtaja Pekka Ylinikkilä haluaa tietoa järjestelmän luotettavuudesta.

– IPP on pioneerihenkinen tässä asiassa. Aikaisemmin olemme kokeilleet tuulivoimaa ja nyt haluamme tietää, minkä verran sähköä aurinkopaneeleilla oikeasti saadaan ja onko järjestelmä toimintavarma. Odotamme hyötynä luotettavaa, tasaista ja pitkäaikaista lisäsähköä laitesuojille, Ylinikkilä sanoo.

Kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomen toimiva MPY on tilannut Esarilta viisi laitetilaa ja lisää on tulossa. Yhtiön omien laskelmien perusteella aurinkosähkön hyödyt ovat selvät.

– Olemme päättäneet sijoittaa aurinkopaneelit kaikkiin niihin kohteisiimme, joihin aurinko pääsee paistamaan, MPY:n palvelupäällikkö Jarmo Tervo sanoo.

– Aurinkopaneelien kannattavuudessa on kolme seikkaa. Ensinnäkin pystymme käyttämään itse aurinkopaneeleiden tuottaman tehon koko vuoden ajan eikä meidän tarvitse myydä ylijäämää sähköyhtiöille. Toiseksi tuotettu tasasähkö voidaan käyttää suoraan laitetilojen laitteisiin. Kolmanneksi investoinnin takaisinmaksuaika on laskennallisesti alle kahdeksan vuotta, kun laitetilan toimittaja tekee tilan sellaiseksi, että aurinkopaneelit sopivat siihen hyvin ja tilassa on tasasuuntaajalaite valmiina, Tervo jatkaa.

Aurinkopaneelit saatavilla Esarin vakiomalleihin

Esari ostaa aurinkopaneelit alihankkijaltaan ja asentaa ne laitetiloihin valmiiksi asiakkaan tarpeen mukaan.

– Meillä on kolmeen vakiolaitetilaan suunnitelmat niin, että laitetilan kattorakenteet on mitoitettu paneelien mukaan, Ari Rauma sanoo.

MPY:n Tervo painottaa laitetilan sopivuutta sekä ympäristöön että operaattorin tarpeeseen.

– Kaupunkiympäristö vaatii, että laitetila ei voi olla hirveän iso. Toisaalta sen pitää olla riittävän kokoinen, että kaikki operaattorit saavat omat laitteensa laitetilaan. Meille toimitetussa ratkaisussa oli jopa 8 laitepaikkaa, Tervo sanoo.


SERTIFIOITUA TOIMINTAA

Oy Esari Ab:n toiminta on hallittua ja dokumentoitua.
Yrityksemme koko toiminta on sertifioitu kansainvälisen ISO-standardin mukaisesti.