Telia Towers ja Esari kehittävät laitesuojia laajalle asiakaskunnalle

Verkkoa rakennettu yhteistyössä jo 25 vuotta


Telia on Esarin pitkäaikaisin asiakas. Kun Esari vuonna 1993 aloitti toimintansa, yrityksen liikeideana oli rakentaa teleoperaattoreille laitesuojarakennuksia Suomessa kovaa kyytiä nousevan matkapuhelinverkon tarpeisiin.

– Kun ensimmäiset automaattiverkot alkoivat tulla, Esari oli jo silloin mukana ja taisi itse asiassa olla ainoa yritys, joka teki laitesuojia mastojen juurille. Siitä asti on laitetilojen kehitystä yhdessä mietitty ja siihen luotettava kumppani tarvittu, Telia Towersin kiinteistöpäällikkö Kimmo Suomi sanoo.

Kimmo Suomi on itse tehnyt yhteistyötä Esarin kanssa vuodesta 2006 alkaen. Telia Towersin kiinteistöpäällikkönä hänen vastuullaan on nimenomaan vetää suuntaviivat sille, millaisia laitetiloja Telia rakennuttaa.

– Teemme yhteistyössä laitetilojen kehitystä, jotta saamme tarpeidemme mukaisia laadukkaita ja järkeviä ratkaisuja esimerkiksi laitetilojen sähköön ja ilmastointiin. Pyrimme standardisoimaan laitesuojat, joita käytämme, jotta niissä on samanlaiset ratkaisut kaikissa ja kohteen rakennuttajan on helpompi tilata laitesuoja Esarilta.

– Kun rakennuttaja tietää laitesuojan koon, ei tarvitse muuta tietää. Muut vaatimukset kuten väri ja pintamateriaali tulevat rakennusluvan mukana, Suomi perustelee.

Telia Towers palvelee laajaa asiakaskuntaa

Telia Towers on vuoden 2019 alussa perustettu yhtiö, joka erkanee täysin omaksi konsernin haarakseen keskittyen liiketoiminnassaan nimensä mukaisesti verkon mastoihin. Sama järjestely tehdään Suomessa, Ruotsissa ja Norjassa.

– Tämä muutos tulee tiivistämään yhteistyötämme myös Esarin kanssa. Jatkossa keskitymme pienemmällä porukalla kiinteistöpuoleen niin, että voimme investoida myös parempiin laitetiloihin. Tavoitteena on se, että jatkossa saittimme kestävät paremmin useita asiakkaita, Suomi sanoo.

Telia Towers on perustettu palvelemaan nimenomaan laajempaa asiakaskuntaa eikä pelkästään Teliaa itseään.

– Aiemmin rakensimme laitesuojia mahdollisimman kustannustehokkaasti vain Telian tarpeeseen, mutta nyt tavoitteena on rakentaa laitesuojia niin, että useampi toimija saa tarvitsemaansa tilaa laitteilleen.

Suomi konkretisoi asiaa.

– Esimerkiksi OP4-pylväämme tarjoaa antennitilat neljälle operaattoriasiakkaallemme. Silti sen juurella voi olla laitesuoja, johon mahtuu hädin tuskin Telian omat laitteet. Nyt kun 5G tulee, meille tulee eteen myös laitesuojien vaihtoja ja tämä on se uusi suunta, jonka Telia Towers mahdollistaa.

5G-verkko osoittaa konkreettisesti sen, että yhteiskunta kehittyy jatkuvasti. Verkko ei ole koskaan valmis ja samalla syntyy jatkuvasti uutta tarvetta erityyppisille laitesuojille.

– Vaatimukset muuttuvat jatkuvasti. Olemme rakentaneet pienempiä laitetiloja monta vuotta kuvitellen että tekniikka siirtyy pylväisiin ja laitetilan tarve pienenee. Mutta siinä kävikin päinvastoin. Taas tarvitaan lisätilaa ja siirrytään enemmän laitetilaratkaisuihin, jotta saamme tasaiset olosuhteet laitteille niin kesällä kuin talvellakin, Suomi kertoo.

5G luo laitetiloille lisävaatimuksia.

– Uusi verkko lisää laitteiden määrää ja lämpökuormaa. Nyt tarvitsemme lisää laitesuojia, jotta voimme rakentaa 5G-verkkoa mastokohteisiimme. Telia Towers on laitetila- ja antennitilatoimittaja, joka tarjoaa palveluita kaikille asiakkaille. Meillä on yli 100 asiakasta, joille vuokraamme laitetilaa, joten tilaa pitää ajatella muidenkin kuin emoyhtiön tarpeista nähden.

Esari on vanha mutta notkea kumppani

Telia on valinnut Esarin laitesuojien toimittajaksi uudelleen ja uudelleen, vaikka myös muita toimittajia on vuosien varrella kokeiltu. Monia Esarin kilpailijoita on myös jo hävinnyt markkinoilta. Pitkän yhteistyön salaisuus on lopulta yksinkertainen.

– Esari on tosi notkea kumppani, joka pyrkii aina sopeuttamaan aikataulunsa asiakkaan vaatimuksiin. Tietenkin on olemassa reunaehtoja esimerkiksi materiaalien toimitusajan suhteen, jotka meidän täytyy asiakkaana hyväksyä.

Suomen mukaan laatu, aikataulut ja hyvä palvelu ovat ratkaisevia asioita. Yhteistyö kehittyy koko ajan luonnollisella tavalla.

– Yhteistyömme muuttuu ajan hengen mukaisesti. Kun on tarve, teemme yhteistyötä tuotekehityksessä, muuten ostamme valmiita tuotteita.

– Meillä on hyvä keskusteluyhteys. Se johtuu varmasti juuri pitkästä yhteistyöstä. Tunnemme henkilötasolla pitkältä ajalta. Ja kun sama henkilö on säilynyt koko ajan yhteyshenkilönä, kaikkia asioita ei tarvitse käydä koko ajan läpi, Suomi kiittelee.

Hyvä keskusteluyhteys mahdollistaa myös sen, että Esari voi toimia proaktiivisesti asiakkaan eduksi.

– Olemme juuri äskettäin kehittäneet yhteistyössä isomman standardimuotoisen laitetilan. Me teimme vaatimusmäärittelyn ja sen jälkeen kävimme yhdessä läpi, olemmeko samaa mieltä rakenteiden vaatimuksista ja hintatasosta.

– Löysimme myös ratkaisuja, joilla saimme pudotettua rakennuskustannuksia. Juuri tällaisissa asioissa Esari on aktiivinen. He pyrkivät siihen, että asiakkaalle saadaan oikean hintainen ja oikean laatuinen laitetila. Kumppanuuden kannalta on hyvä, että on yhteiset tavoitteet, Suomi summaa.


SERTIFIOITUA TOIMINTAA

Oy Esari Ab:n toiminta on hallittua ja dokumentoitua.
Yrityksemme koko toiminta on sertifioitu kansainvälisen ISO-standardin mukaisesti.